Nagy utazó lévén tisztában vagyok a szabadban töltött idő megújító hatásával. Nemcsak testileg, de lelkileg is. Nem véletlen, hogy egy környezetváltozás jó hatással tud lenni az ember fizikai és pszichés részére is. Még ha kis dózisokban adjuk is, ez nagyon sok jót tud eredményezni. Ezért voltam nagyon boldog, mikor egy ismerősöm írt, hogy a férjét, aki már régóta küzdött az alkoholbetegséggel, elküldte Szőcre a Felépülők Családi Felépülés Központba, ahol le tud majd szokni az alkoholról. Persze, ez korán se ilyen egyszerű, és nem csak az ismerősöm döntötte el, hogy “Na most, Apjuk, mész és leszoksz!”, hanem a férje elhatározása volt, és együtt megkeresték a számukra leginkább megfelelő intézetet.

Hosszan elbeszélgettem vele erről, és hogy milyen hely is ez a szőci rehabilitációs intézet, és el is küldte a linkjét a beszélgetés végén. Ugyan magára az otthonra sem lehetett panasz, ők főleg a program miatt választották. Első sorban a hossza miatt, ami csak 28 nap. Persze sokak lehet hogy inkább a hosszabb kúrákat választanák, de a családban még mindig a férfi kereste a többet, így kicsit hidegen hangzik, de nem engedhették meg maguknak az állami, esetleg több mint egy évig tartó rehabilitációt. Viszont az oldalon nagyon pozitív és megható visszajelzéseket tüntettek fel, plusz magát a programot is végig lehet követni, ugyan nem szóról szóra, de az ember láthatja, hogy mi az, amiben részt vehet.

Csoportos beszélgetések, munkák, pszicho edukáció és többek között a természetben töltött idő. Szerintem az ilyen lehetőségek rendkívül sok esélyt adnak a felépülni vágyónak arra, hogy egy kis lélek kutatást csináljon, újraértékelje az életét, és új szenvedélyeket találjon, amik kevésbé károsak az alkoholnál.

A ház maga sem elhanyagolható amúgy, az online felületükön be lehet járni az egész házat, és, ahogy ezt a leírásból is megtudhatjuk, egyszerre 4-6 fős csoportokat indítanak. A házban 2 egy ágyas és 2 két ágyas szoba található, ezek mellett pedig tágas étkező, nappali és terasz is az itt lévők rendelkezésére áll. Minden nagyon rendesnek néz ki és takarosnak. Plusz maga a 28 nap nem abból áll, hogy lepasszoltuk a beteget, és akkor nekünk, a családnak semmi dolgunk nincs vele, hiszen a program maga is beépíti a családot, mint elemet. Egy addiktív betegség esetén, mint az alkoholbetegség, a leszokónak kell egy biztonsági háló, ami támogatja a felépülésben. Erre a család a legalkalmasabb, és akár a visszaesést is meggátolhatja.

Ha pedig valaki nem ezt választaná, heti rendszerességű családi és egyéni tanácsadásra is lehet hozzájuk menni Veszprémbe vagy Budapestre. A 28 napos program utógondozási részében is szerepelnek ezek az alkalmak.

Ha esetleg valaki magára ismert ezekben a sorokban, és úgy gondolja, nem ártana neki egy ilyen programban részt venni, keresse fel bátran a posztban található linket.