Mint ahogy arról már korábban is olvashattatok, a párommal úgy döntöttünk, hogy a házunk áramellátását napelem inverterekre fogjuk bízni. Azt a lépést már régóta tervezgettük, mivel nagyon sok elektromos gépünk van itthon, ráadásul nagy a ház, szóval ha az ember megteheti, akkor jó minden olyan eszközt és technikát bevetni, amivel hosszú távon pénzt lehet megspórolni a családi kasszába. Karácsony után valóban sikerült beszereltetni a rendszert, így a tél hátralevő részében már a napsugarak is segítettek abban, hogy kellemes meleg legyen a házban.

Néhány napja azonban arra kellett rájönnünk, hogy bizony még van mit javítani a házon. Már több mint tíz év eltelt azóta, hogy felépült és bizony az idő meglátszik rajta kívül is és belül is. Úgy döntöttünk, hogy szépen, fokozatosan megjavítunk minden hibát és hiányosságot rajta, hogy az elkövetkezendő évtizedekben is olyan gyönyörű maradhasson, mint amilyennek anno megálmodtuk.

Sokáig sorolhatnám, hogy mit kellene csinálni, például nem ártana egy tisztasági festés kívülről és belülről is, mert már nem olyan élénk színű a festés a falakon, mint régebben. Az is jó lenne, hogyha a nappaliban lecserélnénk a padlólapot laminált parkettára, mert az utóbbi években megváltozott az ízlésünk, most már jobban örülnénk a melegebb összhatású enteriőrnek. Arról nem is beszélve, hogy a nem olyan távoli jövőben kilátásban van egy fürdőszoba-felújítás és egyben átalakítás is.

Mindezek azonban még váratnak magukra, mivel nemrég arra lettem figyelmes, hogy az ablakok mellett nagyon vág be a huzat. Mivel már régiek a nyílászárók, ezért sajnos nem meglepő, hogy már a szigetelésük sem az igazi. Gáborral megbeszéltük, hogy ha már megcsináltattuk a napelem rendszert, hogy csökkentsünk a rezsin, akkor a szigetelésekkel is kezdeni kell valamit, hiszen ha a rossz ablakok miatt az utcát fűtjük, akkor ugyan ott vagyunk, ahol a part szakad.

Szerencsére nem kellett sokáig keresgélnünk, az egyik szomszédunk ajánlott egy megbízható és jól dolgozó céget, akikkel néhány hete fel is vettük a kapcsolatot. Teljes mértékben meg voltunk elégedve a munkájukkal, amióta itt jártak és leszigetelték nemcsak az ablakokat, hanem a bejárati ajtót is, többé egy csepp meleg sem távozik feleslegesen a házból!

Megbeszéltük, hogy idén már nem költünk több pénzt a házra, hanem inkább örülünk a szép és hasznos újításainknak, a pénzt pedig inkább egy fergeteges családi nyaralásra tesszük félre. Egyelőre még nem döntöttük el, hogy hová menjünk majd, a szokásainkhoz híven valószínűleg családi szavazás elé bocsátjuk majd a dolgot.

Tavaly a Gábor által felvetett helyszín, vagyis Hajdúszoboszló lett a nyertes, idén azonban nagyon remélem, hogy végre a Balaton mellett fogunk eltölteni néhány hetet. A „magyar tenger” kiskorom óta közel áll a szívemhez, mindig boldog nosztalgiával gondolok vissza a zamárdi táborokra és a siófoki bulikra. Szikrázó napsütés, tejfölös lángos, órákon át tartó vonatozás… Minden percét szerettem.

Mindig is nagy vágyam volt, hogy egyszer lehessen egy balatoni nyaralóm, mindegy, hogy melyik településen, de azért szívem engem a déli partra húz… Ha ez a vágyam egyelőre még nem is látszik megvalósulni, az biztos, hogy addig nem tágítok, amíg idén nyáron, legalább néhány napot el nem töltünk a családdal a Balaton partján. Lefogadom, hogy Gábornak sem lenne ellenére, a gyerekeknek meg szinte úgyis mindegy, csak lehessen fürdeni és fagyizni.