Mindenkinek megvan a maga függősége, amitől felpörög az adrenalin és nem tudunk nemet mondani. Valakinek ehhez elég biciklire ülnie, valakinek betenni a lábát a konyhába, valakinek pedig ki kell ugrani hozzá egy repülőből, több ezer méter magasból. Az én szenvedélyem nem más, mint a hátizsákos utazás, vagy más néven backpackerkedés.

Gyerekkoromban is rengeteget utaztam a családommal, a környező országokat kivétel nélkül bejártam 14 éves koromra. Éppen csak az egyetem első felében jártam, amikor a repjegy árak elkezdtek drasztikusan lefelé zuhanni, így én egyre többet szárnyalhattam felfelé, régi szép ösztöndíjas idők… Először csak a távolabbi európai és közel-keleti országokat vettük célba a testvéremmel, így szépen sorra követte egymást Izland, a Kanári-szigetek, Portugália és az Egyesült Arab Emírségek. Aztán végre eljött az a pillanat is, amiről gyerekkorom óta álmodoztam, miközben a Narancsvidéket bámultam a tévében: a tengerentúli utazás is elérhetővé vált a számunkra. Ekkor foglaltuk le a legelső amerikai utunkat.

Máig emlékszem a pillanatra, amikor leszálltunk a John. F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren, New Yorkban. Azt hittem ez a csúcs, ennél már nem is jöhet jobb, hisz már így is valóra vált az álmom, hiszen ez az USA. Nos, igen kishitű voltam. Varázslatos élmény volt ugyan átszelni az Atlanti-óceánt és felülről látni Grönland havas domborulatait, de ami ezek után ránk várt talán még különlegesebb élmény volt. New Yorkból busszal utaztunk le egészen Florida déli csücskéig, Miami Beachre, ahol aranybarnára sültünk néhány nap alatt. Ezt követően onnan repülővel szeltük át a kontinenst és meg sem álltunk Los Angelesig. Az angyalok városában meglátogattunk minden filmes helyszínt, rengeteget sétáltunk Venice Beach-en és Santa Monica-n. Még egy lazább túra is belefért, amikor megnéztük közelről a Hollywood feliratot, majd a hegyekben átbumliztunk a La La Land-ből is ismert Griffith Obszervatóriumhoz. A kilátás káprázatos volt, mindenképpen megérte! A lefelé vezető úton összebarátkoztunk egy csörgőkígyóval egy kép erejéig, aztán mindenki ment a maga dolgáról. Azóta sem csörgött rám, pedig megígérte… Nagyon intenzív napokat töltöttünk itt, de én már a következő állomás miatt voltam rendkívül izgatott, ami nem más volt, mint a szerencsejátékok fellegvára, Las Vegas. Izgatottam vágtam hát bele életem legrövidebbnek ígérkező repülőútjába. Nos, lehet, hogy csak 30 percig tartott, de bizony félóra kőkemény turbulencia volt. Úgy dobálta a szél a gépet, mint egy marionett bábot. Még szerencse, hogy ablak mellé szólt a jegyem és tudtam bámészkodni. Ekkor lettem figyelmes a hatalmas napelem parkokra, amiket a sivatagba telepítettek.

Szeretem hasznos dolgokkal megtölteni az unalmas reptéri várakozást, így még hazafelé vártuk a csatlakozást kicsit utánanéztem a napelemes rendszereknek, illetve, hogy itthon milyen napelemes pályázatok érhetők el.

Az ilyen, úgynevezett fotovoltaikus rendszerek esetén gyakorlatilag az történik, hogy a Nap fényenergiáját a megfelelő berendezések segítségével átalakítjuk a háztartásokban használható elektromos árammá. Ez egyébként a nevéből is könnyen kikövetkeztethető még a laikusok számára is, hiszen a “foto” szócska a fényre, míg a “volt” Voltára utal.

Na de mit is takar az, hogy megfelelő berendezések? Először is, szükség van egy olyan eszközre, amely képes a napsugárzásból származó elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítani. Erre szolgálnak a napelemcellák, amikben a napsugárzás hatására a részecskék mozgásba jönnek és az atomon belüli vándorlásukkal elektromos áramot indukálnak. Anyagukat tekintve számos lehetőség közül választhatunk, a különbség közöttük a teljesítményükben és ezzel összefüggésben az árukban van. Napjainkban a legelterjedtebb megoldást a szilícium félvezetőn alapuló napelemek jelentik, de használnak már polimereket is alapanyagként, igaz, gyengébb hatásfokkal, mint fémes társaikat. Mivel ez az összeállítás még csak egyenáramot állít elő, szükség van egy olyan berendezésre, amely a háztartásban használatos frekvenciájú váltóáramot hoz létre. Erre szolgál az inverter.

Az inverter a napelemes rendszer lelke, enélkül a berendezés nélkül nem sokra mennék a tetőre szerelt panelekkel. Feladata többrétű és kulcsfontosságú: egyrészt a napelemcellák által termelt egyenáramot az adott területen használatos feszültségű és frekvenciájú váltóárammá kell alakítania, amelynek értéke Magyarországon 230 V és 50 Hz. Másrészt a napi feszültségingadozást is hívatott simítani, stabilizálni és egy esetleges visszatáplálás esetén ezzel javítani a hálózat minőségét.

Egy ilyen rendszer felszerelése által az ideális végállapot azt jelenti, hogy a háztartásunk teljesen önellátóvá válik, vagyis nem fogyasztunk áramot a villamos hálózatról, tehát nulla forintos számlákat kapunk a szolgáltatótól. De mi kell ahhoz, hogy napelemes rendszer kerüljön az otthonunkba?

Első lépésben az általunk megbízott vállalkozó helyszíni felmérést tart, hiszen ez képzi mindennek az alapját, illetve ez határozza meg, hogy egyáltalán alkalmas-e az épület ilyen jellegű fejlesztésre a jelen formájában. Mire van tehát feltétlen szükség ahhoz, hogy egy lépéssel közelebb kerülhessünk a villanyszámla-mentes élethez? Először is, mindenek felett szükség van egy olyan erős tetőszerkezetre, amely gond nélkül elbírja a többletterhet. Másodszor, mivel napfénnyel szeretnénk dolgozni, elengedhetetlen, hogy jó tájolása legyen az épületünknek, hogy a napsütés a lehető legtöbb ideig érje a cellákat. Kéz a kézben jár ezzel, hogy lehetőleg minél kevesebb árnyékoló elem, például fák vagy magasabb épületek vegyék körül a telepítés helyét. Végül pedig fontos a tető ideális dőlésszöge, ami ahhoz kell, hogy a napsugarak megfelelő szögben érjék a napelemeket, ugyanis ez is nagy szerepet játszik a rendszer hatásfokának mértékében. Az így szerzett információk, valamint az éves fogyasztás alapján a villamos tervező meg tudja mondani, milyen méretű rendszerre lesz szükségünk a mihamarabbi megtérülés érdekében. Az ilyen fotovoltaikus rendszereket általában 40-50 éves élettartamra tervezik és ideális esetben már 6-8 év után megtérülhet a befektetett összeg. Mérnöki szempontból egyébként nagyon izgalmas feladat a napelemes rendszerek tervezése, hiszen egyszerre kell szem előtt tartani a szigorú biztonsági előírásokat, a hatékonyságot és ráadásként az esztétikumot is, hiszen ki akar azért fizetni, hogy elcsúnyítsák az otthonát.

Igen ám, de ami miatt ma még mindig nem mondható igazán elterjedtnek ez a megoldás Magyarországon illetve a kelet-európai régióban, az nem más, mint az ára. Ugyanis hiába térül meg a rendszer az élettartamához viszonyítva igen rövid idő alatt, ha a befektetendő összeg sokak számára elképzelhetetlenül távol van. Pláne sőt, ha statikailag nem megfelelő az otthonunk és az egész folyamatot egy komplett tetőszerkezet-cserével kell kezdeni. Azonban mivel a fenntarthatóság szempontjából mindenkinek érdeke, hogy lassacskán áttérjünk a zöld energiára, elérhetővé váltak az országban illetve az EU-ban különböző támogatások, pályázatok formájában.

Sajnos, klasszikus értelemben vett napelemes pályázatok, vagyis olyanok, amelyeknek “nyereménye” egy vissza nem térítendő támogatás jelenleg nincsen Magyarországon. Ami viszont ütőképes alternatívát kínálhat, az a Magyar Fejlesztési Banknál elérhető kamatmentesen, 0% THM-mel felvehető hitel. Ilyen formájában ez gyakorlatilag egy visszatérítendő támogatás, ami a háztartások energetikai fejlesztését hívatott elősegíteni és megkönnyíteni. Ahhoz, hogy hozzájuthassunk ehhez a lehetőséghez, bizonyos kitételeknek kell megfelelnünk, amelyek az alábbiak:

  • érvényes adóazonosítóval rendelkező, cselekvőképes, nagykorú magánszemélynek kell lenni,
  • a fejleszteni kívánt ingatlanban legalább résztulajdonnal kell rendelkezni
  • abban az esetben, ha ez az állandó vagy ideiglenes lakhelye a kölcsönt igénylő személynek
  • ezen kívül lakásszövetkezetek és társasházak is igényelhetnek.

Azonban kizáró okok is előfordulhatnak, ilyen például:

  • ha az igazolt jövedelem nem ad elég fedezetet a törlesztéshez
  • ha a kérelmező rossz adósként van jelen a KHR listán
  • ha a kérelmezés időpontjában 149 000 forintnál nagyobb adótartozása, vagy 60 napnál régebbi közüzemi tartozása van
  • ha a kérelmező mesterségesen hozta létre a a kérelem benyújtásához szükséges feltételeket.

Ezen felül 10% önerőre van szükség. Az igényelhető összeg 500 000 forint és 10 000 000 forint között van, a futamidőt pedig 20 évben maximalizálták.

Szerencsére már vannak olyan vállalkozások, ahol pontos felvilágosítást kaphatunk a napelemes pályázatokról, és ezzel együtt csomagként vásárolhatjuk meg a tervezést és a kivitelezést is. Érdemes tehát mindenkinek elgondolkodni, hiszen egy ilyen fejlesztéssel nem csak a villanyszámlától vehetünk könnyes búcsút egy idő után, de a Föld környezettudatos lakóivá is válhatunk, vagy legalább egy lépéssel közelebb kerülünk hozzájuk.