Már írtam róla korábban, hogy egy barátommal webáruházat indítottunk. A kezdeti nehézségeket leküzdöttük, meglett a honlap, kitaláltuk, hogy miket szeretnénk árusítani, kifejlesztettünk egy felhasználóbarát rendszert is.

Persze, annyi webshop van az interneten, igazán nem kellett nagy energiát belefektetnünk. Sorra vettük, hogy mik azok a menük, amiknek szerepelniük kell a honlapon, amiket nem lehet kihagyni, majd kialakítottuk az arculatot és leképeztük a menüket. A webshop így viszonylag rövid időn belül már rendelkezésünkre is állt. Az egésszel csak az volt a probléma, hogy nem számoltunk vele, hogy hogyan fogunk raktározni.

A koncepció elég egyszerűnek tűnt, nagykereskedőktől rendelünk árukat, ezeket az árukat pedig eljuttatjuk a megrendelőkhöz. Ők nem tudnak nagykereskedőktől vásárolni, így rajtunk keresztül hozzájutnak, pont, mint egy sima bolt esetén. A haszon és az árak kikalkulálásának menete nem volt egyszerű, majdnem beletört a bicskánk a feladatba, de végül, szerencsére megoldottuk, és kezdünk afelé haladni, hogy nyereséges legyen az üzletünk.

A következő megoldandó problémánk a raktározás volt. Ugyanis ahogyan egyre bővítettük a készletünket, fokozatosan szembekerültünk azzal a problémával, hogy nem tudjuk hol tárolni a sok holmit, hogy fogalmunk sincs róla, hogyan kellene kialakítanunk egy hatékony raktározási rendszert.

Így a barátommal, akit már említettem, leültünk és megpróbáltunk kialakítani valami rendszert, átbeszéltük, hogy hogyan lehetne hatékonyan elhelyezni a rengeteg, napi szinten beérkező termék mennyiséget. Az egyértelművé vált, hogy a garázsunk kapacitását már jóval kinőtte a vállalkozásunk, így elsősorban egy raktárhelységet kellett bérelnünk.

Sokáig tartott megkeresni a megfelelőt, de ezzel koránt sem értünk a feladataink végére. Hiszen nem csak hogy meg kellett keresni egy olyan raktárat, ami közel van hozzánk, és meg is tudjuk fizetni, hanem ki kellett találnunk azt is, hogy honnan szerezzünk bele megfelelő berendezést.

A rendszer

Fém polc
Fém polc

A webshopunk a legkülönfélébb termékeket igyekszik eljuttatni az érdeklődőkhöz, szeretnénk, ha az ügyfeleink nálunk mindent megtalálnának. Ezért olyan polcokat akartunk, amik kellőképpen strapabírók, amikre sok árut rá tudunk majd pakolni, és lehetőleg nem szakadnak le a súly alatt.

Raktárok képeit kezdtük el nézegetni az interneten, próbáltunk rájönni, hogy milyen rendszert használnak, hogy hogyan igyekeznek kézben tartani a rendeléseket. Mivel egyikünknek sincsen a témába vágó végzettsége, nem volt valami egyszerű dolgunk.

De végül kitaláltuk, hogy úgy fogjuk rendezni a dolgokat, hogy felcímkézzük a polcokat, és így kialakítunk egy rendszert magunknak. Megszámoztuk a polcokat és a sorokat is, az adatbázisban pedig ezek szerint a számok szerint vittük be a termékeket, így mikor valaki megrendel egy árut, akkor egyből látjuk, hogy hol van a raktárban.

Mit használjunk tárolásra?

A másik érdekes kérdés az volt, hogy mégis milyen tárolóegységeket, azaz polcokat vásároljunk. Mindenképpen olyat akartunk venni, ami kellőképpen strapabíró, és a lehető legtöbb terméket rá tudjuk tenni. A tárolásnál elsődleges szempont volt az is, hogy a rendelkezésre álló helyet maximálisan ki tudjuk használni. Éppen ezért olyan polcrendszert szándékoztunk vásárolni, amit lehetőség szerint kisebb részelemekből lehet felépíteni, így pontosan annyit tudunk egymás mellé tenni, amennyi nekünk kell.

Egyértelmű volt, hogy a fém polc a legmegfelelőbb a számunkra. Ezek a polcok ugyanis nagyon strapabíróak, egyszerű felépíteni őket, és ami a termékeink sokszínűségének szempontjából kiemelkedően fontos, hogy állíthatóak a polcmagasságok is. Így egy fém polc elemen belül több magasságot is állíthatunk. Alulra így betehetjük a nagyobb termékeket, felülre pedig azokat, amiknek nincs nagy súlya és könnyen le is tudjuk majd szedni őket.

A fém polc, ami mellett döntöttünk nagyon magas minőségben készül, ISO tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami már önmagában egy biztosíték volt arra, hogy nem fogunk csalódni benne a teherbírását illetően. A minőségre nagyon jó, csavarmentes, horganyzott acélból készülnek ezek a fém polc rendszerek. A polcok egyenként 130-280 kg-ot is elbírnak, ez pedig nagyon magas teherbírás. Nem vagyok benne biztos, hogyha Miskolcon kerestünk volna, akkor találtunk volna ilyen jó minőségű polcokat, de szerencse, hogy bárhol is lenne a vállalkozásunk, ahonnan rendeltünk, a rackinglogról 2-3 nap alatt kiszállították volna nekünk az említett fém polc rendszereket.

Kiszámoltuk, hogy mennyire van szükségünk, elküldtük a megrendelést, és kifejezetten gyorsan és olcsón hozzá is jutottunk a kívánt mennyiséghez. Az ár pedig egy kezdő vállalkozás szempontjából nagyon fontos tényező. Kezdő vállalkozásként még nagyon alacsony a rendelkezésre álló költségkeretünk, így az elsődleges szempontunk az volt, hogy megtaláljuk azt a céget, akiktől a legolcsóbban tudjuk majd beszerezni az áhított polcokat. Pontosan ezért döntöttünk a rackinglog mellett. Megbízható cég, akik csak nagyon jó minőségű termékeket árulnak.

A fém polcok összeszerelése nagyon egyszerű volt, egy délután elég volt hozzá, hogy mindet összerakjuk és egymás mellé tegyük őket. Nem volt probléma az összeszerelést követő mozgatással sem, annak ellenére, hogy fémből vannak, nagyon is könnyűek, így egyszerűen tudtuk mozgatni őket a raktáron belül.

Mindegyik hamar a helyére került, akkor felpakoltuk a termékeket a polcokra, a végeredmény pedig magáért beszél.

Sokkal egyszerűbben megtaláljuk a termékeinket, sokkal gördülékenyebbé vált a raktározás és az árukiadás folyamata. Amikor belekezdtünk ebbe a vállalkozásba, akkor még nem is gondoltunk rá, hogy ennyire sokat jelenthet egy hatékony fém polc rendszer kialakítása, és egy jobban megtervezett tárolási mechanizmus.

Így rengeteg időt tudunk megspórolni, nem kell hosszú időt töltenünk azzal, hogy a termékeket keressük a káoszban, hanem csak megnézzük a rendszerben, hogy melyik polcon található.

Sok mindenre kell figyelni egy webshop üzemeltetésénél, de azt hiszem, mi az első néhány akadályt sikeresen vettük, és nem fogunk megriadni akkor sem, ha még több nehézséggel kell szembe néznünk. Sokkal jobb, ha nehézségek árán, de a saját cégét vezeti az ember, mint az, ha mások dirigálnak neki, és nem működő, idejemúlt rendszerekből kell kihoznia a legjobbat.

Nem is sejtené az ember, mennyire sokat tud jelenteni egy ilyen jelentéktelennek tűnő beruházás, mint a fém polc. Nem szabad alábecsülni a kis beruházásokat sem, mindig törekedni kell arra, hogy a felmerülő problémáinkat a lehető legkreatívabb és legjobb módon tudjuk megoldani, és a lényeg, hogy alaposan nézzünk körbe a piacon, és válasszuk azt a céget társunknak, akikben megbízunk.

A rackinglog esetében nem féltünk bizalmat szavazni a sok pozitív vélemény és a gyors és segítőkész ügyintézés megtapasztalása után. Az pedig egy plusz pont, hogy a polcaikra garanciát is vállalnak. Ezek szerint ők is bíznak a termékeikben. Hogyha úgy döntünk, hogy ismét bővíteni szeretnénk a termékkínálatunkat, és ehhez újabb fém polc rendszer szükségeltetik majd, akkor biztos vagyok benne, hogy legközelebb is innen fogunk vásárolni. A polcok már egy pár napja használva vannak, és nagyon jól végzik a dolgukat, semmi panaszunk nem lehet rá.

A jó webshop titka az átfogó tervezésben és a magas szintű szervezésben rejlik, ezt tudom mondani jótanácsként azoknak, akik hozzánk hasonlóan webshop üzemeltetésbe fognának.