Sokan úgy gondolják, hogy a lakás vásárlás és az utazás ütik egymást. A leggyakrabban elhangzó érvek a piszkos anyagiakat érintik, és hát valóban, egy lakás nem olcsó dolog. De én úgy gondolom, megférhet együtt a kettő. Nem kell lemondanunk a pihenésről és a kirándulásról csak azért mert költözünk. És fordítva is igaz, hogy megengedhetjük a költözést még akkor is, ha pihenésre is szeretnénk szánni. Hogy hogyan? Ebben szeretnék segíteni néhány tippel.

Csináld magad az utazást!

Bár az utazási irodák rengeteg remek lehetőséget és úti célt ajánlanak, nem mindig érdemes őket választani, főleg ha költséghatékonyságra törekszünk. Ugyanis az általuk kínált kényelmet és a tervezést bizony meg kell fizetni. De mi is képesek vagyunk megszervezni a saját utazásunkat, amivel így jóval barátságosabb végösszeg jön ki.

Ha nem utazási irodán keresztül vásárolunk, hanem magunknak választunk szállást és utazást, nem csak sokat megspórolhatunk, hanem teljes mértékben a saját igényeinkre szabhatjuk az utunkat. Hiszen így kivonódik az iroda nyeresége, továbbá nem csak a nagy szállodákban aludhatunk, hanem megtalálhatjuk a kisebb, olcsóbb és barátságosabb moteleket. Ez elsőre lehet hogy rosszul hangzik, de higgyétek el, vannak nagyon jó helyek is, amik bőven felérnek egy sokcsillagos szállodával. És így ismerhetjük meg igazán a helyet ahova megyünk. Úgy vélem, hogy a kifejezetten turistáknak szánt részek nagyon elszeparáltak, és nem engednek betekintést az ott élők hétköznapjaiba. Pedig más kultúrákat felfedezni mindig nagyon izgalmas.

Aztán, a repülőjegyet is kiválaszthatjuk magunknak. Vannak időszakok, amikor sokkal olcsóbbak a jegyek. És ha időben megtervezzük az úti célt, hónapokkal előre a repjegy a töredéke az eredeti árnak. Továbbá ha korán reggel induló járatot választunk, úgy még olcsóbban jöhetünk ki. Érdemes hát időben gondolkoznunk.

De nem csak repülővel utazhatunk. Válogathatunk különböző vonat és buszjáratok közül is, amik Európán belül még kedvezményesebb árúak. Persze ilyenkor mérlegelni kell a kényelmi szempontokat és azt, hogy mennyi időnk van. Hiszen egy 3 napos kirándulásból nem szeretnénk 20 órát vonaton zötykölődve tölteni. Viszont hosszú távon kifizetődő választás lehet.

És végül, nem kell távoli tájakra gondolni egyből, ha utazásról van szó. Rengeteg remek lehetőség van kis országunk határain belül is, melyek méltánytalanul kevéssé szerepelnek a köztudatban. Érdemes tehát szétnézni a környéken, mert hangulatos városkáktól kirándulós hegyekig, kellemes fürdőktől extrémebb programokig nagyon nagy a választék és széles a paletta. Az élmény ugyanolyan jó, az ára messze a töredéke, mint egy külföldi útnak.

Csináld magad a lakásvásárlást!

A lakásvásárlás is hasonló elveket követ mint az utazás megválasztása. A különbség az, hogy itt egy maradandóbb célról van szó. Ezért az emberek többsége nem mer kockáztatni, és inkább a biztonságosabbnak tűnő, de jóval drágább ingatlan közvetítést választja.

Ez viszont nem mindig kifizetődő. Hiszen ma már rengeteg platform van, ahol közvetlenül a tulajdonostól vásárolhatunk, így megspóroljuk a közvetítő által rárakott árrést. És lakások szempontjából itt nem olyan kis összegekről beszélünk. Csak keressünk rá: “eladó lakás győr”, és máris szinte végtelen a lehetőségek tárháza.

Szeretnék is ajánlani egy weboldalt (eladó lakás győr) ahol érdemes szétnézni lakásvásárlás ügyben. Mert egy megbízható online piactérről van szó, ami gyorsan és egyszerűen működik. A választék hatalmas, és folyamatosan frissül az éppen aktuális eladások alapján. A keresés egyszerű, mert rengeteg funkció segíti, mint a különböző szűrők használata vagy a célzott keresés.

Az eladókkal közvetlenül lehet felvenni a kapcsolatot, ami szintén nagyban megkönnyíti a dolgot. Beszélhetünk velük telefonon, vagy a honlapon keresztül küldhetünk szöveges üzenetet is.

És végül, tudunk értékelést küldeni a hirdetésekről, ami egy jó visszajelzési lehetőség az eladónak, és többi érdeklődőnek is, mert egyből látszik ha valaki rossz szándékkal hirdet.

Spórolj, spórolj, spórolj!

Ha be szeretnénk vállalni a lakásvásárlást és az utazást egyben, akkor bizony nagyon tudatában kell lennünk, hogy mikor meddig is ér az a bizonyos takaró, ameddig nyújtózkodni lehet. De szerencsére rengeteg eszköz van a kezünkben ahhoz, hogy elérhessünk mindent amit szeretnénk.

Például a fentebb említett oldalon nem csak lakásokat lehet adni venni, hanem nagyjából mindent, ami egy átlag háztartásba megfordulhat. Így egy kis szerencsével, sok hasznos dologhoz hozzájuthatunk olcsón. Kinőtt gyerekruháktól kezdve, bútorokon át, kisállat kellékekig minden van.

És eladni is lehet persze. Azokat a holmikat amikre már nincs szükségünk, könnyen visszaforgathatjuk pénzzé. A hirdetés feladás gyors és egyszerű. Csupán elég néhány kép meg egy leírás, és már kész is. Még regisztrálnunk sem kell, mert automatikusan jön létre a profilunk. Hát nem nagyszerű? De a legjobbat a végére tartogattam. Az egész teljesen ingyenes. Nem kell semmilyen jutalékot vagy díjat fizetni a hirdetések után.

Remélem, tudtam hasznos tanácsokkal szolgálni, és mindenkinek sikeres lesz a lakás projekt és az utazás projekt is! Én személy szerint hiszek benne, hogy egy kis odafigyeléssel nem kell lemondanunk semelyikről sem, még akkor sem ha a tárcánk nem túl kövér általában.

Jó utat! 😉