Az én fejemben sokáig – tévesen – az a hit élt, hogy magánszemélyként esélyem sincs állami támogatást szerezni napelemes rendszer telepítéséhez. Pedig régóta vágytam rá, hogy egy ilyen beruházással megkönnyítsem a bolygó és a családom életét, de szabadfelhasználású hitellel túl magas lett volna a kamat, ezért a gyűjtögetés mellett döntöttem.

Pár hete azonban egy új információ megváltoztatta a dolgokat. Miskolcra utaztunk éppen a feleségemmel, ahogy minden évben, az évfordulónkon. Különösen kedves számunkra ez a város, ugyanis itt ismerkedtünk meg az egyetemi éveink alatt. Már nem is emlékszem, milyen okból kirándultunk épp ide, de összeverődött a két egyetemi csapat, mi egymás mellé sodródtunk, és azóta is együtt úszunk tovább.

Mindig vonattal megyünk, a nosztalgia végett is, és mert így jobban tudunk útközben beszélgetni.

Nos, egy ilyen út alkalmával fedezett fel Sziszi egy hirdetést a közösségi oldalon, amelynek ez volt a címe: Napelem pályázat családi házra. Persze azonnal lekattintottuk, és napelemes rendszer telepítésével, illetve pályázatok hirdetésével, azokról való tájékoztatással foglalkozó cég honlapján találtuk magunkat.

A pályázat, aminek a hirdetésébe belefutottunk, igazából egy energiahatékonysági projekt, tehát nemcsak napelemre használható fel az igen kedvező feltételekkel kínált hitel, hanem szinte bármire, ami a lakás energiafogyasztásának optimalizálását segíti. A weboldal felsorolja, hogy pontosan mire érvényes: napelemen és napkollektoron túl ablakcserére, hőszigetelésre, fűtés korszerűsítésre… 10% önrész vállalásával és maximum 20 éves futamidővel, 500.000 és 10.000.000 forint közötti összeg vehető fel, 0%-os hitellel.

Szinte beleszédültünk, ahogy végigolvastuk.

Egyből rá is tértünk a honlapon a napelemmel kapcsolatos infókra, hogy lássuk, miből élünk.

A felmérés menüpont alatt megtudhattuk, milyen adottságokkal kell rendelkeznie a háznak ahhoz, hogy érdemes legyen napelemes rendszert telepíteni rá. A rendszer ugyanis csak akkor gazdaságos, és akkor térül meg, ha nagyon alaposan meg van tervezve, és adott ház, család, igényeire szabva.

A ház tetőszerkezete az elsődleges kérdés. Elég erősnek kell ugyanis lennie ahhoz, hogy elbírja a paneleket, és az őket tartó szerkezetet is. Fontos a tájolás, a délkeleti, délnyugati az optimális. Emellett nem szabad figyelnem kívül hagyni az árnyékoló tényezőket, objektumokat: lehet ez a szomszéd ház vagy akár egy fa is. És a tető dőlésszögének is nagy szerepe van, ugyanis befolyásolja, hogy a Nap sugarai mennyire érik a paneleket. Ezeket a fizikai adottságokat fontos, hogy a tervező csapat a saját szemével vegye szemügyre, nem elég néhány tervrajz és fénykép.

Megtudtuk azt is, hogy tervezésnél mindenképp gondolni kell az esetleges későbbi bővítésre is, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a jövő: légkondit vagy elektromos padlófűtést? Mindkettő nagyban befolyásolja az áramfogyasztást, és a cél ugye a nullás villanyszámla. Egy ilyen beruházás egyébként átlagosan 8-10 év alatt térül meg, ezt a weboldalról tudtuk meg.

Továbbá kiderült az is, mi az az inverter és miért van rá szükség. Ennek szintén külön menüpontot szenteltek, hiszen ez a szerkezet tulajdonképpen szíve-lelke az egész rendszernek. Az inverter feladata ugyanis, hogy a napelemekből érkező egyenáramot a háztartást számára használható egyenárammá alakítsa át.

Mire idáig jutottunk, már majdnem Miskolcra értünk. Sziszivel összenéztünk, és megállapítottuk, hogy legalább egy árajánlatot kéne kérni, aztán majd meglátjuk, de éreztük, hogy ha megkapjuk a támogatást, úgyis belevágunk.

Kitöltöttük az űrlapot, melyen fel kellett tüntetni az éves áramfogyasztásunkat, nevünket, elérhetőségünket, valamint az ingatlan címét.

Rövidesen egyeztettünk is egy időpontot a helyszíni felméréshez, és ilyen se fordult még elő, de alig várjuk, hogy hazaérjünk Miskolcról, és belevágjunk a napelem pályázat családi házra projektbe!