Sokakkal ellentétben, én nagyon szeretem a tél időszakot. Hogy miért? Én a téli sportok szerelmese vagyok. Nagyon szeretek síelni, és akár még a hóban sétálni is.

Csak egy jó holmi

Azt gondolom minden azon múlik, hogy az embernek mennyire van jó téli felszerelése. Most nem arra gondolok, ami kifejezetten egy síeléshez kell, hanem arra, amit a mindennapokban hord. Hiába van mondjuk mínusz oda kint, ha nekem megfelelő ruhám van, amiben nem fázok. Mik a megfelelő ruhák?

Kezdjük mondjuk alulról felfelé. Az egyik legfontosabb a megfelelő téli csizma, vagy bakancs, hótaposó (ha már hó van). Igen fontos, mert azt gondolom, ha alul nem fázik a lábunk, akkor már nagyobb esélyünk van arra is, hogy nem fogunk fentebb sem fázni. Én otthon is észreveszem, ahol járólap van, a konyhában, fürdőszobában, ott sokkal hamarabb érzem, hogy fázik a lábam, mint ott ahol fa burkolat van. Ott tudok mezítláb mászkálni, viszont a járólapon mondjuk már pár perc elteltével is fázik a lábam.

Most ebben az időszakban, mikor nem kell annyira fűteni, azt vettem észre, ha a lábamon van mondjuk papucs, akkor nem fázok. Én, aki azért elég fagyos.

A meleg igénye

Én igen is szeretem, ha itthon meleg van, olyan meleg, ami másnak már lehet hogy sok is. Nem szeretek ha nem muszáj pulóverben lenni, inkább a rövid ujjú, vagy félhosszú. A lényeg, hogy főzni nem szeretek egyáltalán pulóverben, vagy olyanban aminek bele lóghat az ujja az ételbe amit készítek. Azért csak vág az ember húst, zöldséget, aprít, folyton mos valamit, vagy éppen csak kezet mos. Egyszerűen nem szeretem, ha bele lóg valahova, és álandóan húzkodni kell felfelé.

A fürdő köpenyem is pont ilyen, nem is szeretek benne semmit csinálni, mert idegesítő, hogy hiába húzom fel a kezemen, nem telik el fél perc, és vissza csúszik.girl-1166842_640

Eleinte mindig kinevetett a párom, hogy én milyen fagyos vagyok, és szeretett is volna ilyen téren megváltoztatni. Te is fázós vagy?

Nem az énemet akarta megváltoztatni, hanem azt, hogy ne fázzak. Igyekezett mindig kicsit kevésbé fűteni, de rájött, ha ő kevésbé fűt, én több réteget veszek fel. Hiába szerette volna, hogy ne fázzak 20 fokban, ha én egyszer valamiért erre a hőfokra voltam beállítva. Eszembe is jutott, hogy mit szokott rám mondani: olyan vagy, mint a hüllők, 20 fok alatt ledermedsz. Mindig mosolygok, mikor eszembe jut, hiszen annyira igaza van, érzem is ahogy elkezdek össze húzódni attól, hogy fázom. Ez az oldal is ír hasonló cikkeket a télről, minden féléről.

A vásárlás

Mint fentebb is említettem már, nincs is más teendőnk, mint egy megfelelő ruhát venni. Mivel nekünk felnőtteknek már nem változik jó esetben a lábbeli méretünk, érdemes rászánni magunkat, és vásárolni egy meleg cipőt, mert az évekig megfelelő lesz. Persze tudom, a legnagyobb gond mindig a pénzzel van, ha az ember jót akar, és megfelelőt, az már drága sajnos. Kinek vannak ugye több tízezrei arra, hogy vegyenek egy cipőt, hiszen egy család általában 4-5 főből áll, ahol a gyerekeknek biztosan minden télen új cipő kell. Szerencsés vagyok, mert jó munkahelyem van, és még csak ketten vagyunk, így megtehetjük, hogy megfelel holmikat vásároljunk.

Fentebb félbe hagytam az öltözködést, így most vissza térnék rá. Ha megvan a megfelelő csizma, akkor a meleg nadrág is nagyon fontos, hiszen mi nők hamarabb megfázunk, vagy felfázunk, mint a férfiak. Itt is érdemes rétegesen öltözni, mert akkor ha melegünk van, mindig tudunk egy réteget levenni, ha szükséges.

A kabát nagyon fontos része annak, hogy ne fázzunk, de ez is a kategória, amit az ember ha jót akar, és meleget, akkor igen csak ki kell nyitnia a pénztárcáját. Persze ez is olyan mint a csizma, ha egyszer veszünk egy megfelelőt, akkor az évekig csizma is marad nekünk.

A sportolás

Tudom, hogy egy igen csak húzós sportot űzünk, mert a síelés nem a legolcsóbb kategória. Mindig apránként vettünk mi is ami kell. Azok akik síelnek, tudják ha hosszú távra terveznek, akkor sokkal praktikusabb, ha apránként megvesznek mindent, mert nem olcsó mulatság bérelni. Lehet, hogy hideg van oda kint sokszor, de a hotel kandallója mellett egy pohár forró csokival mindig átmelegszünk legyen bármilyen hideg is oda kint.