Ahogy korábban már írtam róla, szeretek évszakonként egy pár napra elvonulni valahova belföldön. Szükségem van arra, hogy kipihenjem az előző pár hónap fáradalmait és a természetben töltekezzem. Vannak már bevált helyeim is, de van amikor inkább új helyek felfedezésére vágyom. Van egy bizonyos ház azonban, ahol már jó párszor megfordultam, mert annyira jól érzem itt mindig magam. A kandallóban lobogó tűz, a vintage hangulatú bútorok és a panorámás teraszon álló jakuzzi mind a visszatérésre sarkallanak.

Úgy éreztem most ősszel is, hogy nem egy másik, ismeretlen, akár rizikós helyre szeretnék elmenni, hanem ebben az amúgy is bizonytalan légkörben inkább egy már bevált helyre vágyok. Fel is hívtam a tulajt, akivel már tegező viszonyban vagyunk, szinte már-már baráti a kapcsolatunk. Mindig szokott nekem kedvezményt is adni a szállás árából, mert egy olyan elégedett, visszatérő vendég vagyok, aki pozitív hírnevét kelti a helynek és a szájreklámom hatására sok új vendég érkezett már ebbe a házikóba.

Szóval felhívtam a tulajt, hogy mikor van még szabad hely, mert most is szeretnék ide jönni és akkor ahhoz igazítom a szabadnapjaimat is. Legnagyobb megdöbbenésemre azt mondta, hogy sajnos már nem tudok többé visszatérni, mert úgy döntött, hogy eladja a házat és pont a következő hétre van betervezve az adásvételi szerződés megkötése.

Egyszerre döbbentem meg és szomorodtam el, hogy többé nem élvezhetem a megszokott kényelmet. Már el is kezdtem keresgélni új helyek után, de egyik lehetőség sem ért a korábbi nyomába. Éppen magamban bosszankodtam, amikor egyszer csak megcsörrent a telefonom és a tulaj hívott. Azt mondta, hogy sajnos mégsem tudja eladni olyan gyorsan a házat, mint szerette volna, ezért tulajdonképpen még el tudok ott tölteni utoljára pár napot. Kérdeztem, hogy mégis mi történt, hogy-hogy nem tudják nyélbe ütni az üzletet a kívánt időpontban? Azt mondta, hogy számára csak most derült ki, hogy Magyarországon bármely ingatlan eladásához előbb szükség van egy energetikai tanúsítványra és fogalma sincs, hogy ilyet hogyan lehet beszerezni. Mivel nagyon jóban vagyunk és azt is megígérte, hogy pár napra mégis élvezhetem még a szállást, úgy döntöttem, hogy segítek neki.

Na de hogyan álljak neki?

Első lépésként megkérdeztem a kollégámat, aki pont mostanában adta el a lakását, hogy honnan szerzett hozzá ilyen dokumentációt. Azt mondta, hogy egyszerűen beütötte a keresőbe, hogy energetikai tanúsítvány és máris rátalált egy nagyon megbízható cégre. Nemcsak, hogy megbízhatóak, de rendkívül gyorsak is: akár 12 vagy 24 órán belül kiállítják a hiányzó anyagot. Emellett esetünk szempontjából az sem elhanyagolható, hogy egész Magyarország területén elérhető a szolgáltatásuk. Azért valljuk be, nem jönne ki bármelyik cég egy erdő közepén álló kulcsosházba.

Na de mi is ennek a pontos menete? Először fel kell őket hívni és egy kedves ügyintéző felveszi a szükséges adatokat. Ezután egyeztetnek velünk egy időpontot, amikor a szakértő házhoz jön, hogy felmérje az ingatlant. Ez a szakképzett kolléga elvégzi a szükséges méréseket, majd ezeket az adatokat elküldi a cég központjába. Itt további számításokat végeznek és ezek alapján ki is állítják a szükséges tanúsítványt. Ezután nem marad más hátra, mint futárszolgálat segítségével a lehető leggyorsabban eljuttatni a dokumentumot a kérvényező részére.

Emellett a kollégám arra is felhívta a figyelmem, hogy ez a cég vállalja, hogy a legjobb árat biztosítja erre a szolgáltatásra a piacon. Ha találnék bárki mást, aki olcsóbban készít energetikai tanúsítványt, akkor ők is megcsinálják nekem annyiért. Illetve most még jár a szolgáltatás mellé egy 4000 Ft-ot érő kisokos az ingatlanokról és ha aktuális, akkor további 50 000 Ft-ot is meg lehet spórolni, ha az ő ügyvédjüket választjuk az ingatlan adásvételének lebonyolításához.

Na de mit is jelent pontosan az energetikai bizonyítvány? Azt jelzi, hogy az adott ingatlan mennyire felel meg az előírásoknak energetikailag, azaz hogy mennyibe kerül fenntartani az adott lakást vagy házat. Így előre kaphatunk egy képet arról, hogy mennyire lesz brutális a rezsi mértéke az újonnan vásárolandó ingatlanunknak. A skála egyébként az AA++-tól, ami minimális energiaigényt jelent, a JJ-ig terjed, ami kiemelkedően rossznak számít. Szerintem ez egy hasznos találmány, könnyebb helyzetbe hozza a vevői oldalt, hogy ne csak az eladó kinyilatkoztatásaira kelljen támaszkodniuk, hanem van végre egy egyezményes szint, amit ráadásul független szakértők állapítanak meg.

Fontos még megjegyezni, hogy ez a tanúsítvány azért nem örök érvényű egy ingatlan esetében, mert ha nagyobb felújítás vagy korszerűsítés történik, az nagyban befolyásolja az ingatlan energetikai besorolását és így új szakértői vizsgálat és dokumentáció szükséges.

energetikai tanúsítvány

Az is lényeges, hogy ha megrendeljük a szolgáltatást és kihívjuk a szakértőket, akkor készítsünk elő minden rendelkezésünkre álló egyéb dokumentumot (például az alaprajzot, műszaki terveket) az ingatlannal kapcsolatban, mert ez nagyban hozzájárulhat a folyamat gyorsításához. Amire pedig mindenképp szükség van, az a helyrajzi szám. Enélkül nem tudunk tovább haladni, de megtalálható a földhivatalból lekérhető tulajdoni lapon vagy a korábbi adásvételi szerződésen is. A nem hitelesített tulajdoni lapot egyébként már online is le lehet tölteni az ügyfélkapun keresztül és évente korlátozott számban, de akár ingyen is megnézhető.

Kezdődhet a besorolási procedúra!

Szóval miután kifaggattam a kollégámat a részletekről, átadtam a szükséges információkat a házikó tulajdonosának, hogy lássa, hogy ez azért nem olyan bonyolult folyamat. Mivel megígértem neki, hogy segítek, megörültem, hogy reggel 8-tól este 8-ig is hívhatóak és így telefonban meg tudtam rendelni a szolgáltatást. Mivel a helyszín azért elég messze található minden értelmes méretű településtől, ezért a kiszálláshoz kiszámláztak egy minimális díjat, de ez teljesen érthető. Másnap ki is jött egy mérnök, akit én fogadtam, miközben élveztem a kandallóból áramló melegséget. Megvizsgálta a nyílászárókat, a fűtési rendszert és a ház tájolását is. Ezután elküldte az adatokat a központi irodájukba, ahol elkezdték megállapítani, hogy a 12 kategória közül ez melyikbe tartozhat.

Az energetikai tanúsítvány ára egyébként az ingatlan méretétől, helyétől és típusától is függ, minél nagyobb lakásról vagy házról beszélünk, annál borsosabb az ára.

Minden jó, ha a vége jó

Ezek után az már nem volt kihívás, hogy e-mailben elküldjék a kész tanúsítványt, de még másnap este megérkezett futárral az eredeti verzió is. Így már semmi sem akadályozta meg a kulcsosház tulaját, hogy harmadnap átnyújtsa a vevőnek a kért dokumentumot, és nyélbe üssék az adásvételi szerződést. Még szerencse, hogy a kezdeti ügyetlenkedés és a segítségem felajánlása miatt végül eltölthettem a kedvenc nyaralómban egy teljes hosszú hétvégét, bár eléggé elszomorít, hogy ez volt az utolsó alkalmam rá.