Idén nyáron sikerült találnom a nyaraláshoz egy teljesen felszerelt kis apartmant. Amikor városnéző sétára mentünk, betértünk egy hobbiboltba, ahol rengeteg dolgot láttam, többek között gyertya készítéshez való alapanyagokat is. Mivel délutánra annyira elromlott az idő, hogy nem tudunk sehova sem menni. Úgy döntöttem, hogy készítek néhány gyertyát.
Az illatos gyertya készítés házilag egyáltalán nem nehéz, pláne nekem, mert otthon már rengetegszer csináltam. Miután elmeséltem a barátaimnak, hogy mivel foglalatoskodtam nyaralás alatt, mondták, hogy írjam le, hogy ők is ki tudják próbálni ezt a fantasztikus hobbit. Íme a részletek és az összetevők, amelyeket a fenti linken lévő PiperePorta oldaláról szedtem össze:
Alapanyagok
Az alábbiakra lesz szükségünk, ha az új hobbink mostantól az illatos gyertya készítés házilag:
- Viasz
- Kanóc
- Illóolaj
- Gyertyaforma (üveg, fém, szilikon)
- Hosszú gyufaszál vagy hurkapálcika
- Egy nagy és egy kicsi lábas a gőzfürdőhöz
- Kanál a kevergetéshez
Illatos gyertya készítés házilag lépésről lépésre
- Takarjuk le a konyhapultot sütőpapírral, zsírpapírral, hogy az esetleges viaszcseppek ne tegyenek kárt a konyhabútorban.
- Tegyük a viaszt a kicsi lábasba.
- Félig öntsük fel vízzel a nagy lábast.
- Győződjünk meg arról, hogy a gyertyaforma tiszta, száraz és nincs rajta zsírfolt.
- Tegyük a kanócot a talpával lefelé függőlegesen a gyertyaformába.
- Kössük a kanóc tetejét a pálcikára és tegyük a pálcikát vízszintesen a gyertyaforma peremére. Így a kanóc vertikálisan lesz, a forma közepén.
- Tegyük a nagy lábos tetejére a viasszal megtöltött kis lábost.
- Gyújtsunk alá és folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg folyékony lesz a viasz.
- Ha folyékony már a viasz, adjuk hozzá az illóolajat és alaposan keverjük el.
- Egyik kezünkkel fogjuk meg a pálcikát, hogy a kanóc középen maradjon és teljesen vertikálisan legyen.
- Másik kezünkkel öntsük bele a viaszt óvatosan a formába.
- Hagyjuk naptól, fénytől védett helyen hűlni egy kicsit a gyertyánkat, majd ha azt látjuk, hogy összement egy picit, akkor gőzfürdő felett olvasszunk még egy kis viaszt és öntsük a gyertya tetejére.
- Várjunk 12 órát, hogy teljesen megszilárduljon a gyertyánk.
- Vegyük ki óvatosan a megszilárdult gyertyát a formából. Ha nem akar kijönni, tegyük be a fagyasztóra 30-60 percre és utána már biztosan ki tudjunk majd szedni, mert a hideg hatására a viasz egy kicsit össze fog húzódni, azaz egy picit eltávolodik majd a gyertya oldala a forma oldalától.
- Vágjuk el a kanóc tetejét úgy, hogy fél-egy centis legyen, mert így könnyű lesz majd meggyújtani.
Készen is vagyunk! Most már csak annyit kell tennünk, hogy a gyertyát egy üvegcsébe vagy tálcára tesszük, és meg is gyújthatjuk, hogy élvezzük a gyertya finom illatát.
Az illatos gyertya készítés házilag tehát igen egyszerű, hiszen még csak sok idő sem kell hozzá, mert a felmelegítés és a formába öntés néhány perc alatt megvan.
Az illatos, kézzel készített gyertya nagyon jó választás ajándéknak, így ha sikerül elsajátítanunk ezt a hobbit, számos ismerősünket, barátunkat tudjuk meglepni egy ilyen bájos meglepetéssel.